Od plantacji do filiżanki, czyli jak powstaje herbata

Plantacja

Herbata swój wyjątkowy smak zawdzięcza warunkom, w jakich rośnie. Ważne jest czyste powietrze, odpowiednia wilgotność i wysokość nad poziomem morza. Im wyżej znajduje się plantacja, tym herbatę wyróżnia wyższa jakość.

Plantacje najlepszych herbat znajdują się w krajach strefy zwrotnikowej, takich jak Chiny, Indie, Sri Lanka czy Kenia.

kiper-plantacja.png

Zbiór

Ze szczytów krzewów herbacianych zbierane są tylko dwa najmłodsze listki i pączek. To w nich znajdują się najcenniejsze składniki, którymi możemy delektować się w naparze.

W POSTI wykorzystujemy herbatę zbieraną ręcznie, gdyż jest to gwarancja najwyższej jakości.

kiper-zbior.png

Więdnięcie

Na plantacjach herbacianych panuje wysoka temperatura i bardzo wysoka wilgotność, dlatego świeże liście herbaciane muszą trafić do suszarni najpóźniej 2–3 godziny po zbiorze. Proces więdnięcia trwa od 16 do 24 godzin.

Liście tracą około 30% wody, co pozwala na zwinięcie ich przy zachowaniu aromatu i wszystkich walorów smakowych.

kiper-wiedniecie.png

Fermentacja

To etap kluczowy dla uzyskania odpowiednich właściwości herbaty. W jej czasie można wyostrzyć lub złagodzić smak i aromat herbaty. Liście poddaje się działaniu bardzo wilgotnego powietrza o temperaturze 25–27°C, dzięki czemu stają się one coraz ciemniejsze – z zielonego ich kolor przechodzi w ciemnooliwkowy, aż do brązowego. Herbaty zielone nie są poddawane procesowi fermentacji.

kiper-fermentacja.png

Suszenie

Ostatni etap produkcji to suszenie. W temperaturze 90°C herbata spędza około 20 minut. Kiedy liść zawiera już zaledwie 3–5% wody, otrzymujemy susz herbaciany.

Po zakończeniu suszenia, herbata uzyskuje wyraźny aromat herbaciany, a także swoją ostateczną barwę.

kiper-suszenie.png

Pakowanie i transport

Po zakończeniu produkcji herbaty, jest ona sortowana i pakowana do worków. Transport do POSTI odbywa się drogą morską w specjalnych kontenerach.

kiper-transport.png

Opracowanie receptur

…czyli BLENDÓW. Kiper POSTI dobiera różne rodzaje herbat, tworząc unikalny blend. To starannie dobrana kompozycja herbat z różnych plantacji, sprawia, że smak POSTI jest niepowtarzalny.

kiper-blendy.png
Na górę strony